Сорго: Хранителна сила за фураж за свине
10 януари 2025
Соргото бързо набира популярност като отлична алтернатива на традиционния фураж за свине благодарение на своите впечатляващи хранителни и агрономически ползи. В този блог пост ще разгледаме защо соргото може да бъде истинска революция в свиневъдната индустрия, като осигурява както хранителни, така и икономически предимства за земеделците.
Хранителни ползи от соргото за свине
Една от основните причини соргото да бъде отличен избор за фураж за свине е неговото високо съдържание на протеини. Протеините в соргото са с два до три процента по-високи в сравнение с царевицата, което означава, че свинете, хранени със сорго, получават повече от този важен макронутриент, който е основен за тяхното здраве и растеж.
Освен това, соргото е бедно на танини, които намаляват смилаемостта на протеините. Това означава, че свинете могат да усвоят повече от хранителните вещества в соргото и същевременно да получават по-висока енергийна стойност. По-ниското съдържание на йод, линолова киселина и полиненаситени мастни киселини в соргото води до месо с по-здрава и твърда мазнина, което е предпочитано в свиневъдната индустрия.
Въпреки че понякога се смята, че соргото е сравнително бедно на аминокиселината лизин, това всъщност не е вярно. Наличието на лизин зависи от начина на смачкване на зърното. Ако семената се смачкат на 4 мм, може да има по-малко наличен лизин, но когато сорго зърната се смачкат на 2 мм, лизинът е значително повече. Това прави соргото още по-подходящо за използване в свиневъдството.
Агрономически ползи от соргото
Соргото не само предлага отличен хранителен профил, но и значителни агрономически ползи. Един от основните му плюсове е по-ниският риск от микотоксини. В определени климатични условия и при натиск от болести, царевицата може да съдържа високи нива на микотоксини, които са вредни за животните. Но тъй като соргото има отворени цветове, шансът за наличие на микотоксини в семената му е почти нулев.
Соргото е устойчиво на кореновия червей Diabrotica, който е сериозен проблем в царевицата в Западна Европа. Това е още едно голямо предимство за земеделците, които отглеждат сорго, тъй като този вредител не засяга културата.
Освен това, соргото има по-висока толерантност към суша в сравнение с царевицата. За производството на зърно соргото изисква с 50% по-малко вода, а когато се използва за фураж, е необходимо с 30% по-малко вода в сравнение с царевицата. Това прави соргото идеален избор в региони с ограничени водни ресурси, като в България, където повече от 85% от земите нямат напоителни системи.
Икономически ползи за свиневъдите
Соргото предлага и значителни икономически предимства за свиневъдите. Чрез използването на сорго вместо традиционни съставки като соя и слънчогледово брашно, земеделците могат да намалят разходите за фуража и да увеличат маржа си. Свинете, хранени със сорго, ядат повече и нарастват по-бързо, което води до повишена продуктивност на фермата и по-ефективно използване на ресурсите. Това означава по-високи печалби за земеделците, които решат да преминат към сорго.
Икономически ползи за земеделците, които отглеждат сорго
Не само свиневъдите печелят от соргото, но и земеделците, които го отглеждат. Соргото изисква с 30% по-малко входни разходи в сравнение с царевицата. Това означава по-малко разходи за отглеждане на културата и по-голяма печалба в края на сезона. Тези икономически ползи правят соргото изключително привлекателно за земеделците, които искат да увеличат своята рентабилност.
Преодоляване на предизвикателствата
Въпреки множеството предимства, има и някои предизвикателства. За съжаление, много земеделци все още не са напълно осведомени за ползите от соргото и начините, по които то може да бъде използвано за фураж. Това е проблем, който ние активно работим да преодолеем. През 2018 г. публикувахме подробен и изчерпателен 28-страничен наръчник за ползите от соргото.
Заключение
Соргото има значителен потенциал като фураж за свине, благодарение на своите хранителни и агрономически предимства. За земеделците то предлага икономически ползи, като намаляване на разходите за фуража и увеличаване на продуктивността. Въпреки че все още има много да се направи, за да се повиши осведомеността на земеделците за тази култура, не може да се отрече, че соргото има потенциала да революционизира свиневъдството. Ако искате да научите повече, не забравяйте да следите новата публикация на нашето обновено ръководство!
*Открийте нашите хибриди сорго и направете вашето стопанство по-успешно!