facebook pixel 1

Лидеа – две в едно, за печелившо зърнопроизводство

26 август 2021

Лидеа – две в едно, за печелившо зърнопроизводство

Дълго подготвяна и много атрактивна платформа на полето. Наистина по европейски. Най-доброто от двете компании – Косад и Еуралис, вече носи едно име Лидеа. Опитни полета, подредени по конец, отлична организация, освежаващи питиета и прохладна сянка за гостите и всичко това гарнирано с много гостоприемство, добро настроение и разбира се – много иновации. Запомнящият се полски ден на Лидеа край Вълчитрън беше наситен с много полезна информация, представи отлични хибриди, нови технологии, атрактивни предложения от любезния и компетентен екип и всичко това с домакинството на един знаков фермер - Георги Таров. Той обработва 15 хил. дка, по равно разпределени за есенни и пролетни култури и 500 дка дини, ягоди и пипер. От 5 години се радва на отлични добиви от продуктите на Лидеа. Споделя, че сортовете пшеница Софру и Состен се отчитат със среден добив около 750 кг/дка, а зърното е с отлични хлебопекарни показатели.

„Царевицата ми изцяло е с техни хибриди. Основно разчитам на Хармониум. Много сме доволни отнего, въпреки трайната суша. При дъждовна година дава над 1 тон при неполивни условия. Въпреки сушата тази година, се надявам, че той ще даде повече от всички останали хибриди“, каза Георги Таров.

 

Акценти при царевицата

Рекордьор в добива е средно ранният Топкапи - 390 по ФАО, категоричен е Дилян Савов, регионален мениджър на Лидеа за Западна България. Средно ранната група се допълва от Метод и Мейфауър. За почитателите на много ранни хибриди предложението е Григри - един перфектен продукт за втора култура, с предназначение за производство на грис и брашно.  Акцент в селекцията на Лидеа са сухоустойчи вите хибриди от концепцията Тропикал Дент, към която се причисляват Метод, Фаради, Топкапи.

Знакова технология на Лидеа е Руут пауър, при която хибридите са с генетично заложена по-дълбока коренова система. За намаляване на риска от загуби вследствие на екстремни температури и други неблагоприятни условия е предназначена концепцията Хай Корн.Тя включва 2 хибрида, които се сеят по схема с цел по-дълъг период на цъфтеж за по-добро опрашване. Наложена сред животновъдите е концепцията Дуо Сило с два взаимно допълващи се продукта за повишаване на млеконадоя и качеството на млякото в говедовъдството.

 Акценти при слънчогледа

При слънчогледа Лидеа предлага всички решения и технологии за високи добиви, обяви Станой Михов, продуктов и технически мениджър. Той препоръчва новите хибриди Аграрис – ранен, и Оазис – средно ранен, от Клиърфийлд плюс технологията. Специалистът съобщи, че има ново попълнение в Експрес технологията, а високоолеиновото направление може да изкуши всеки сериозен слънчогледопроизводител с рентабилните решения Електрик и Емерик, Аржентик и Джурасик.

И нещо много важно – синята китка вече не е заплаха за предвидливите стопани. Слънчогледи с логото OR MASTER ESSENTIAL могат да спокойно да се сеят на полета със средна заразеност със синя китка, а тези от OR MASTER PREMIUM виреят отлично на полета със силно нападение на паразита с агресивни раси.

 Акценти при соргото

Заради климатични промени Атанас Парушев, технически представител в Лидеа за Източна България, препоръчва на стопаните да заложат на културата сорго. То е отличен заместител на царевицата, устойчиво е на засушаване, има по-малки изисквания към влага, торене и РЗ. Портфолиото на Лидеа включва 7 хибрида – 5 за зърно и 2 за силаж, с различна ранозрелост, така че да покрие нуждите на фермерите.